Hoge C

Disc

De dag begint niet zo goed want ik laat mijn telefoon in het toilet vallen. Ik voel me gehandicapt want alle communicatie verloopt via mijn mobiele telefoon.  En laat communicatie nu net het onderwerp zijn van de Soundwise training georganiseerd voor mondhygiënisten waar ik vandaag aan deelneem.

Gedurende de dag leer ik dat er volgens de DISC methode 4 communicatiestijlen zijn. Je hebt vaak een voorkeursstijl en daar liggen ook je kwaliteiten. Uit de test die we maken blijkt dat ik een I- stijl heb. Deze types springen van de hak op de tak en zitten boordevol nieuwe ideeën. Mijn vriendin die ik nog van de opleiding mondhygiëne ken heeft duidelijk een D-stijl. Het is een hele interessante cursus.

De stijlen galmen de volgende dag nog na in mijn hoofd. Alle familieleden, vrienden en collega’s worden ingedeeld in types. Op deze manier kun je beter begrijpen hoe je zelf reageert, maar je kunt je communicatie ook beter afstemmen op de ander.

Dan krijg ik die dag een jongen van 13 jaar in mijn behandelstoel. Normaal beantwoord ik zijn ingewikkelde vragen vriendelijk maar summier. Techniek is niet echt mijn ding en als I-type wil ik afwisseling en niet te diep op de dingen ingaan. Eigenlijk vind ik hem best eigenwijs, maar vandaag merk ik dat ik milder ben. Het is een mooi proefpersoon om mijn nieuw verworven kennis en vaardigheden te testen. Ik leg hem uit hoe de compressor werkt en neem uitgebreid de tijd om samen met hem de röntgenfoto’s te bekijken. De jongen bloeit op en voor de eerste keer merk ik dat ik echt contact met hem heb. Eerder wist hij niet hoe snel hij de praktijk moest verlaten, maar nu vindt hij het zo gezellig dat hij liever wil blijven. Helaas zit de volgende patiënt al in de wachtkamer en we maken snel de afspraak voor de volgende keer.

Ik wil het wel van de daken schreeuwen; ik heb een echte C te pakken!

 

geschreven door Lisette van der Harst – mondhygiëniste voor kinderen