Juist nu 😉

VROUW AUTO

Het is mei 2020. Lot en Joep zitten achterin. We luisteren naar de radio. Lot raakt geërgerd door de reclame en zegt: “Elk bedrijf zegt dat we juist nu zijn ‘dingen’ moeten kopen en gebruiken.” Ik knik en zeg dat ik dat ook stom vind. Het woord Corona komen we natuurlijk al dagelijks tegen, het is vaak onderwerp van gesprek en het is een beetje een overkill dat dit ook constant in reclames terugkomt.

We beginnen er over te geinen.

‘Juist nu…’ (voor de lezers: spreek het zwoel uit! 😊)

“Gebruik handcrème, juist nu…”

“Slik vitamine C, juist nu…”

“Bel je oma, juist nu…”

“Lees de krant, juist nu…”

“Koop een tv, juist nu…”

“Kijk Netflix, juist nu…”

“Ha, ha,” zeg ik. “Straks zeggen ze nog, poets je tanden, juist nu!” Alsof je anders nooit je tanden moet poetsen.

De radio tettert door, reclames komen langs, en 3 van de 4 spotjes zijn door Corona besmet. Het is ook een besmettelijk virus. Voor er weer prachtige nummers de luidsprekers uitgalmen, horen we een drogisterij die zijn producten aanprijst. En plots horen we letterlijk: “poets je tanden, juist nu!”

De slappe lach volgt.

De meest gekke zinnen komen nu uit onze koker:

(vergeet de zwoele stem niet! 😊)

“Gebruik kaneel, juist nu!”

“Eet een banaan, juist nu!”

“Maak een kleurplaat, juist nu!”

“Speel piano, juist nu!”

“luister naar je moeder, juist nu!”

“Maar…” – vraag ik als het weer rustig is in de auto – “wat is er eigenlijk wel nodig nu? Wat moet je wel? Juist nu?”

“Voor iedereen is dat verschillend, mama. En het ligt ook aan wat ik moet doen. De ene dag doe ik mijn huiswerk, het andere moment ben ik aan het spelen. Maar eigenlijk hoef ik helemaal niets extra’s te doen op dit moment. Ik hoef niks echt juist nu.”

Het mooie is dat woorden van mijn kinderen me vaak inspireren. In de avond lees ik in het nieuwste boek van schrijfster Santa Motefiore. Een zin wat herhaaldelijk terugkomt is: ‘WAT IS ER MIS MET NU?’ En dat is precies wat de kinderen mij zeggen. Als je echt kijkt in het nu maar dan ook in het echte NU, is er vaak weinig -tot niets aan de hand. Al weet ik dat deze crisis impact heeft. Direct -en op velen.

En ook op ons, dat ga ik niet ontkennen. Maar als mijn gedachten hierover te gekleurd worden, dan kies ik er voor om mij te focussen op het NU. Vanuit de rust die ik daardoor ervaar, denk ik effectiever, handel ik slimmer en voel ik mij beter.

Wat we moeten doen? Niet juist nu maar altijd! We moeten het juiste doen.

Wat is het juiste voor jou?

Daarin zou je voor jezelf even eerlijk moeten zijn!

Echt eerlijk. Vraag jezelf eens af: Wat heb ik nodig, wat moet ik doen?

  • Ben ik voor mijn LICHAAM aan het zorgen? Of beweeg ik te weinig, eet ik ongezond, slaap ik te weinig of kom ik niet buiten?
  • Ben ik voor mijn EMOTIEleven aan het zorgen? Huil ik als het nodig is maar lach ik ook nog genoeg? Of slik ik veel in, ben ik aan het opkroppen of voel ik me soms bitter, klaag ik zonder iets op te lossen? Waardeer ik mezelf voor wat ik doe?
  • Heb ik positieve, helpende, constructieve GEDACHTEN? Lees ik teveel nieuws? Zijn mijn gedachten enkel automatisch, of herken ik ze, kan ik ze stoppen en heb ik ze in de hand? Geven mijn gedachten mij kracht?
  • Ben ik aan het handelen, ben ik in ACTIE voor dingen die belangrijk zijn? Kijk je nog naar wat wel kan i.p.v. wat niet kan?? Ben ik aan het uitstellen, afwachten, aan het kijken waarom acties toch geen enkel nut hebben of ben ik in actie en kijk ik hoever ik kom?
  • Hoe is het met mij in de RELATIES om mij heen? Inspireren we elkaar, helpen we elkaar en zorgen we dat met elkaar vooruit komen? Of werken er dingen niet, voel ik mij alleen of laat ik anderen misschien teveel aan hun lot over? Of zorg ik juist teveel voor een ander ten koste van mezelf?

En doe ik daarvoor het JUISTe?

Misschien als je dit leest….

NU

of dit tijdens Corona-crisistijd is of een hele andere periode (waarin de omstandigheden positief zijn). Je kan je afvragen wat je vandaag anders kan doen voor jou of mensen om je heen.

Enne…. geen excuus of dit het juiste moment is voor het juiste of niet, ik zeg: JUIST NU! 😉

 

Joyce van der Velden, coach, trainer in persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap haalt haar inspiratie vaak uit haar dagelijkse leven. Met kleine zinnetjes van zichzelf of anderen, gedrag van familie, vrienden on onbekenden, zinsneden uit artikelen, liedjes of boeken, spreuken uit films en media brengt ze haar eigen gedachten graag op gang om kritisch te zijn en te leren.