REGELS! Fijn, werkbaar, nutteloos of beperkend?

Spel Monopoly

Vraagje: Hoe zit het met regels in jullie bedrijf of organisatie?

 1. Zijn er regels?
 2. Zijn regels duidelijk?
 3. Dienen de regels in het bedrijf?
 4. Worden regels als ondersteuning ervaren of als bemoeienis of beperking?
 5. Is de intentie duidelijk achter de regels?
 6. Zijn regels terug te vinden op een vindbare plek binnen het bedrijf?
 7. Krijgen nieuwe medewerkers de regels te zien? En wordt er tijd genomen om uit te leggen waarom deze regels zijn gemaakt?

 

 1. Of zijn regels vaag en weet je niet goed hoe je ze moet interpreteren?
 2. Of zijn er wel regels, maar snapt niemand goed welk doel ze dienen?
 3. Of zijn er met name ongeschreven regels?
 4. Of zijn er (ongeschreven) regels die door de tijd zijn ontstaan op de werkvloer, maar is er geen of weinig visie te vinden achter de regels?
 5. Of zijn de regels wellicht een stok geworden om mee te slaan: “hij houdt zich er niet aan, dus waarom zou ik?” of “als een leidinggevende niet aan regels kan houden, waarom zou ik hem nog serieus nemen?”
 6. Of wordt er zo star met regels omgegaan dat er geen ruimte is voor flexibiliteit?

Ik snap dat je niet zomaar een antwoord geeft bij ons op social media hoe dit in jouw organisatie of bedrijf zit. Dat hoeft ook niet. Toch denk ik dat er veel mensen één of meerder keren “nee” antwoorden bij vraag 1 tot en met 7. En “ja” bij vraag 8 tot en met 13.

Duidelijke regels bij een spel levert plezier, gedrevenheid, sportiviteit en resultaatgerichtheid op.

Hoe zorg je dat regels in jouw organisatie een prettige, veilige sfeer creëren, en ten dienste staat van efficiëntie, plezier en resultaat? Hoe zorg je dat regels een ondersteuning is aan een goede samenwerking? Hoe zorg je dat regels eigenlijk een gevoel van vrijheid en creativiteit oplevert en dat motivatie, gedrevenheid bij medewerkers groeit!

Wil je hier meer over weten of wil je het anders in jouw organisatie? Mail dan naar max@maxwise.nl met als onderwerp: ik wil meer weten over regels! Ik ben benieuwd naar je aanleiding!