Wijs naar JEZELF om SAMEN te doen

Image0

Even beginnen met een waarschuwing: Als je stiekem graag de schuld geeft aan anderen of omstandigheden lees dan niet verder. 😉

TEAM is een afkorting voor Together Everyone Achieves More. Of, zoals de Engelsen ook zeggen: “There is no “I” in Teamwork.” Bij een Team draait alles om “WE”.

Ik geloof daar niet zo in. Er is zeker een “I” in TEAMWORK, maar wel ten behoeve van “WE”. Als je het samen wilt doen, zal je toch soms eerst zelf in de spiegel moeten kijken.

Een team zijn. Het lijkt zo gemakkelijk, maar is het niet altijd. Net als je je familie of je buren niet zelf uitkiest, kies je je collega’s ook niet altijd zelf. Je ‘moet’ het met elkaar doen.

Veelgehoorde opmerkingen als het gaat over samenwerken in teamtrainingen zijn dit soort opmerkingen:

– Als hij het een beetje anders zou zeggen, dan begrijp ik hem wel;
– Als hij wat meer geduld zou hebben, dan kan ik tenminste normaal vragen stellen;
– Er is geen land met hem te bezeilen;
– Ze is zo teruggetrokken en dan vraag je aan mij met haar samen te werken;
– Hij wil alleen maar zijn eigen doelen nastreven;
– Zij is zo langzaam dat schiet echt niet op;
– Ze steekt haar kop in het zand;
– Haar deur staat altijd open, zegt ze, maar ondertussen;
– Ja maar, ja maar, ja maar…. Die man kent alleen maar beren op de weg….
– Hij is er wel, maar niet echt….

Misschien merk je het al, het gaat over de ander. “ja, Joyce,” hoor ik als ik mensen probeer bewust te maken dat ze zelf invloed hebben: “Jij hebt makkelijk praten, als hij of zij dit blijft doen, wat kan ik dan nog?!”

Wat een mooie vraag zeg ik dan: “wat kan jij dan nog!?” En ik glimlach. Ik herhaal met zachtheid dan de zin: “wat kan jij dan nog?” en laat een stilte vallen.

Shit, de bal ligt weer bij de vraagsteller. “slik, ben ik dan altijd aan zet?” sputteren ze nog even. “Als je invloed wil hebben wel,” geef ik terug: “Tenzij je echt accepteert hoe het gaat, dan kost het je geen energie.”

“ja, ik zou wat meer geduld kunnen hebben, maar daar heb ik de tijd niet voor.”
“ja, ik zou wat eerlijker kunnen zijn, maar dat heb ik al een keer gedaan en toen werd het ruzie.”
“ja, ik zou hem kunnen aanspreken, maar dat durf ik niet.”
“ja, ik zou haar wat meer kunnen waarderen, maar ik erger me zo aan haar.”

Precies daar ligt het antwoord en de oplossing: achter het woordje MAAR.
Wat je zou moeten doen, weet je wel. Dat de oplossing eigenlijk ligt in hetgeen wat de reden is waarom je het niet doet. Interessant is om te gaan kijken wat jij dus nodig hebt om het anders te gaan aanpakken.

Maar ja, wil je het wel aanpakken? Wees eens eerlijk:
– Doe jij nog wel echt mee, of zit jij ook in je automatisme?
– Kijk jij wellicht met een te gekleurde bril?
– Twijfel je misschien soms aan jezelf in die samenwerking?
– Wil je stiekem ook graag gelijk hebben?
– Ben je bereid om het anders te doen, sta jij nog wel open voor andere mogelijkheden? Of wil jij ‘het’ het liefst op jouw manier?
– Of voelt het nu eenmaal zo en blijf je daarbij?
– Twijfel je aan je invloed?
– Of verschuil jij je ook wel eens achter je taak of rol?
– Ben je een beetje voorzichtig geworden op basis van die keren dat het niet lukte.

Om goed samen te werken wijzen we vaak de ander aan, maar ik vraag je: wijs jezelf aan. Baal je van hoe het gaat, wil je het anders, wil je een fijnere samenwerking, wil je een ander resultaat? Wil je…?… dan OWN it! Het is jouw wens, anders gezegd, jij hebt dus last van datgene wat je anders wenst.

Die ander is slechts één van je omstandigheden, maar het zijn wel jouw omstandigheden. De ander vormt wel onderdeel van je pad richting het gezamenlijke doel. Een TEAM kan je niet aanwijzen, een team is een resultaat van inzet van individuen. Onder andere de input van jou!

TEAM is een afkorting voor Together Everyone Achieves More. Of, zoals de Engelsen ook zeggen: “There is no “I” in Teamwork.” Bij een Team draait alles om “WE”.

Ik geloof daar niet zo in. Er is zeker een “I” in TEAMWORK, maar wel ten behoeve van “WE”. Als je het samen wilt doen, zal je toch soms eerst zelf in de spiegel moeten kijken.