Yes! Ik ben koppig!

Brief Koppig

Ken je dat? Woorden die gevoelig liggen? Ik heb dat zo bij het woord koppig. Ik heb dat woord best vaak terug gekregen in mijn leven. Meestal was dit kritisch bedoeld. En ja, ik herken mijn neiging tot koppigheid. En op slecht momenten kan je zelfs spreken van bokkigheid. Dus totaal terechte feedback!

Als ik het weleens naar mijn hoofd geslingerd krijg, ontken ik het vrij snel als automatische reactie. Aan dit woord zit in mijn hoofd inmiddels een soort van afkeuring gekleefd. Bij een kritische opmerking van dien aard, praat ik me eruit en doe net alsof ik van koppigheid nog nooit heb gehoord. Of ik verwijt het net zo gemakkelijk de ’tegenpartij’.

Tot vanavond. Ik zoek dierbare foto’s en brieven uit en geef ze een plaatsje in de kast. In mijn handen ligt opeens een brief van langer geleden. Een brief van mijn vriendinnetje Pieg (Sigrid). Ze schreef me: “je bent lekker koppig en daardoor bereik je wat je wil.”

Het raakt me en het komt binnen! Fijn om opeens een positieve lading te krijgen op deze eigenschap. Ik denk na en realiseer me waar ik sta. Ik denk aan mijn dromen en doelen die ik heb waar gemaakt. Ik denk nu niet aan wanneer het me tegen, maar voor me heeft gewerkt.
Er ontstaat een gevoel van trots, omdat….

Omdat ik koppigheid als prachtige kwaliteit bezit!