skip to Main Content

Je bent echt zonder LAT geboren

Soms kijk ik met een beetje jaloezie naar onze concullega’s. Geweldige Instagram pagina’s, gelikte emailcampagnes en allerlei superlatieven op sites over wat haalbaar is binnen hun trainingen. En soms irriteer ik me er ook wel eens aan. En ik zal je uitleggen waarom.

Ik kreeg een mail in mailbox van een bedrijf en daar stond in: Maak je mooiste maand ooit…

Geweldig! En ik ben ook van plan er een geweldige maand te maken en tot zover is dat ook gelukt. Maar goed, waarom nu persé het mooiste maand ooit? Het is een vergelijking.

Aan de ene kant zegt het niets, want jouw mooiste maand ooit kan nog steeds een middelmatig tot slechte maand zijn. Maar waar ik voornamelijk over val is dat de LAT meteen weer geplaatst wordt. Ik lees het zuchtend en vraag me af: “Waarom altijd beter, mooier, meer sprankelend, het beste?”

En wat ik wel eens zeg: Je bent écht zonder LAT geboren. Je hoeft niet altijd meer om goed te zijn. Je mag ook onder je LAT door en blij zijn met wat je wel hebt gedaan, je wel hebt bereikt. Of eens even helemaal nixen, verveeld zijn en oké zijn met het feit dat je er soms niks van bakt of je tijd niet effectief gebruikt.

Zucht…. Je mooiste maand ooit…. Nu is de maand pas begonnen… Is het tot zover de mooiste maand ooit? Of helpt deze vraag jou ook niet? Of mag ik je vragen te kijken naar deze afgelopen periode en antwoord te geven op minimaal 5 van de volgende vragen:

 • Wat waardeerde ik in deze dagen?
 • Wat heb ik gedaan conform mijn plan of to-do lijst?
 • Waar was ik eigenlijk wel trots op?
 • Wat deed een ander voor mij?
 • Wat deed ik voor de ander?
 • Hoe ging de ander met mij om wat ik fijn vond?
 • Wat waren meevallers?
 • Wat ging vrij gemakkelijk?
 • Welke mensen in mijn omgeving zijn belangrijk voor mij?
 • Met welke mensen werk ik fijn samen?
 • Wat is er op mijn werk geregeld wat positief is?
 • Welke praktische zaken in mijn leven werken voor mij?
 • Welke resultaten heb ik geboekt?
 • Welke mooie inzichten heb ik gehad?
 • En wat zijn jouw zegeningen?

Een opdracht in één van onze trainingen is: schrijf 100 zegeningen. En als tip geef ik je mee: Schrijf dagelijks 5 zegeningen op voor jezelf, deel dagelijks 5 zakelijke zegeningen tussen collega’s of bespreek er een paar per persoon aan de keukentafel tijdens het avondeten. Het geeft je dag direct een andere kleur.

Ja, aan jezelf werken is goed. Ik geloof daar met heel mijn hart in. Er is echt veel mogelijk, dat kan ik je ook beloven. Want er zijn zeker valkuilen die je met gemak kan omzeilen. Het is heerlijk om te leren te ervaren hoe waardevol je bent als persoon. En het is heel fijn om zicht te krijgen op je potentieel, op hetgeen wat je nu niet ziet. Het is ook fijn om een ander perspectief te krijgen en te realiseren hoe vaak we eigenlijk succesvol zijn per dag. En ja, ik vind het noodzakelijk voor elk mens om een mooie basis te ervaren van zelfvertrouwen en zelfwaardering. En doelen stellen geeft richting, waardoor je meer gericht gaat werken.

Maar ik vraag je: stop met vergelijken.

Ga voor een goede maand in plaats van de mooiste maand!

Ga voor mooie prestaties in plaats van de beste prestaties!

Geniet van je schoonheid en uiterlijk ook al ben je geen model en behandel je lijf goed.

Geef jezelf en anderen complimenten in plaats van benoemen wat er nog niet werkt.

Stop met perfectie en geniet van elke stap!

Wees tevreden met de doelen die je behaald ipv altijd meteen maar weer doorjakkeren.

Kijk naar wat je baas wel voor je doet in plaats van wat hij nog vergeten is.

Hou van jezelf, gewoon zoals je bent en geloof me, die mooie maand lukt dan vanzelf.

 

Overigens wens ik jou ook een geweldige maand, zonder LAT!

 

En o ja… heb je hulp nodig om een mooie maand te maken. Je bent van harte welkom.

 

Back To Top