Skip to content

SUCCESVOL FALEN!

Ik gun je succesvol te zijn met falen! huh…. wat zeg je nu weer?

Ja, want hoe vaker jij de fout in gaat, je de plank mis slaat, en je afwijzing hebt, des te meer ben jij in actie geweest, des te meer sla jij ook de plank raak, des te meer vind jij de juiste mensen om jou heen en des te meer boek jij resultaat!

Hoe weet ik dat? Er gaat maar een klein percentage mis van wat we doen. Echt, ook bij jou! Ik ga graag met je de discussie aan als je denkt dat het anders is.

Succesvolle mensen snappen als geen ander dat ze moeten DOEN, in actie moeten zijn om invloed te hebben op hun eigen leven. Binnen & buiten de comfortzone, in actie komen, in beweging komen, plannen maken en daarvoor stappen zetten. En ja, als jij volop aan het DOEN bent, dan betekent het ook dat ook jij dagelijks wel iets tegen komt wat tegen zit, mis gaat of niet lukt.

12 ZAKEN DIE SUCCESVOLLE MENSEN NIET DOEN ALS HET FOUT GAAT EN WAAROM ZE ZO OKÉ ZIJN MET TEGENSLAG, FALEN EN HUN FOUTEN:

 1. INZET VERMINDEREN

Minder inzet = minder resultaat = minder succes. Het is volgens hun logisch dat op de weg van succes je tegenslag tegen komt. Laatst sprak ik een ondernemer en vroeg zijn geheim in zijn succes. Hij keek me verbaasd aan. Hij zei: “ik heb geen geheim. De truc is doorgaan. Bij tegenslag zet ik door, daardoor vind ik altijd wel weer een weg, omdat ik weet dat ik beloond wordt met resultaat.”

 1. ZICHZELF VERTELLEN DAT HET GEEN ZIN HEEFT

Je herkent het vast wel. Je bent met volle moed begonnen met sporten en gezond eten. Je valt een kilo af. Maar na een feestje met iets te veel alcoholische drankjes en hapjes zit die kilo er weer aan. Er gaat een stemmetje aan: “zie je, dit red ik nooit, het heeft geen zin.”

Succesvolle mensen snappen dat je nooit in 1 rechte lijn richting je doel loopt, een looping kan ook zinvol of juist heel leuk zijn om daarna sneller te gaan of om iets te kunnen volhouden.

 1. ALLEEN DOOR BLIJVEN MODDEREN, VERMIJDEN VAN HUN KWETSBAARHEID

Het alleen moeten doen of kunnen is prima. Maar tegelijkertijd kan het een gekke vorm zijn van bewijsdrang dat het pas goed genoeg is als het je alleen lukt. Je hebt het vast wel eens horen zeggen: “Ik moet het alleen kunnen.”

Succesvolle mensen vertrouwen op zichzelf omdat ze weten waar hun kracht ligt. Ze weten dat ze ook kunnen vertrouwen op de kracht van een ander. Dapper en kwetsbaar zijn ze eerlijk over wat ze niet weten of kunnen. En vragen ze dus hulp. Een typisch geval van denken in 1 + 1 = in elk geval meer dan 2.

 1. NIET OEFENEN

Overal waar je in oefent, daar word je goed in. Dus let goed op waar je in oefent! Als jij stil staat of in de comfort zone blijft, dan oefen je in stilstaan of je in middelmatigheid. Als jij focust op wat er fout kan gaan of is gegaan dat oefen je in kritisch of negatief zijn.

Mensen die blijven oefenen snappen dat hun hersenen dynamisch zijn en constant nieuwe patronen opbouwen. Ze investeren in hun ontwikkeling. Ze oefenen in waar ze goed in willen/moeten zijn om hun resultaten te halen.

 1. GELIJK WILLEN HOUDEN of HETZELFDE BLIJVEN DOEN

Soms lijkt het dat gelijk hebben belangrijker is dan het resultaat creëren. Daardoor blijven mensen vaak (onbewust) hetzelfde doen, ook al levert dat niet het resultaat op wat ze graag willen. Het toegeven dat ze wellicht niet het beste plan hadden van de wereld voelt voor sommige mensen als een vorm van opgeven.

Vasthouden aan je gelijk of aan hoe het moet levert heel vaak stilstand op. En ja, zeggen succesvolle mensen: stilstand is achteruitgang. Krachtige mensen beseffen: ik weet wat ik weet, ik weet ook wat ik niet weet, maar vertel me vooral waarvan ik niet eens weet dat ik niet weet. Ze staan open voor de andere wegen naar Rome!

 1. TREUREN

Ik herinner me van lang geleden dat ik heel onhandig viel en dat mijn vrienden daar hartelijk om moesten lachen…. Ik lachte als een boer met kiespijn en achteraf vroeg ik me af: “waarom moest ik nou zo onhandig vallen?” Onnodig was ik met verleden tijd nodig.

Lichtheid en humor helpt je om situaties te relativeren en niet onnodig veel tijd te besteden aan iets wat toch al gebeurd is. Lach om je eigen ‘domme’ fouten zoals je dat zou kunnen doen bij een ander, lachen is heerlijk en het leven wordt er echt leuker van!

 1. MEER AANDACHT GEVEN AAN TWIJFEL DAN AAN TROTS

Gaan twijfelen na tegenslag kan logisch lijken, maar is zeker niet zinvol. Zinvol is te gaan kijken wanneer je iets wèl behaald hebt, wat je wèl kan, waar je wèl invloed op hebt.

Kiezen om jezelf te waarderen en trots te zijn motiveert, ook bij tegenslag of als het resultaat er nog niet is. Zelfwaardering is niet afhankelijk van het resultaat of een vlekkeloze weg, maar zit meer in het zien van je eigen WAARDE, zoals je eigenschappen, kwaliteiten, je acties en inzet!

 1. OMSTANDIGHEDEN DE SCHULD GEVEN

Succesvolle mensen zien wel dat anderen of omstandigheden invloed kunnen hebben op hun ongewenste resultaten, maar ze blijven niet met hun vingertje wijzen: “kijk eens, dit is de reden waarom het niet is gelukt!” Nee, ze halen hun succesgevoel al uit het beïnvloeden van die omstandigheden en dat ze de dingen regelen zodat het wel gaat lukken.

 1. VERGETEN TE GROEIEN

Van fouten leer je, zeggen de meeste mensen. Maar leer je ook echt van je fouten? Of herken jij stiekem dat je weer met beide benen in je eigen valkuilen stapt. Als je wilt groeien van je fouten (overigens ook van de dingen die goed gaan) zal je moeten bezinnen. Af en toe stil staan en kijken wat er fout is gegaan. Ook al doet dat pijn of voel je misschien schaamte. Groeien lukt door zelfreflectie. Zo krijg je inzicht hoe je de volgende keer je fout kan vermijden en het anders kan doen.

 1. ZICH LATEN AFLEIDEN

Als het tegen zit en het geeft je een rotgevoel dan is het heel gemakkelijk om jezelf af te leiden met iets gemakkelijks wat voor handen is, maar niet bijdraagt aan een oplossing. bijv. een spelletje op je telefoon, iets lekkers eten of verdwalen op social media.

Mensen die succesvol zijn, houden focus op wat belangrijk is. Daarmee kijken ze niet alleen naar het einddoel, maar ook naar de positieve stappen naar hun doel toe. Ofwel ze zien hun kleine successen. Dit maakt het leuk en hun gevoel van succes is er hierdoor heel vaak, waardoor je je ook niet hoeft af te leiden.

 1. FOCUS HEBBEN OP DE NADELEN

“Ik zeg niet dat het altijd makkelijk is, maar wel dat het de moeite waard is.” De weg naar je doelen, wensen en resultaten zijn niet altijd makkelijk. En natuurlijk, als je de fout in gaat, dan kan je daar van balen, voelt niet zo geweldig. Elke weg heeft nadelen, en het is logisch dat er negatieve effecten zijn van je acties.

Maar focus hebben op de voordelen en op wat het oplevert, motiveert. Wat levert het op als je doorzet, creatief bent, hulp vraagt, zelfvertrouwen behoudt, je resultaten boekt! Denk maar eens na. Dit is waarom je het doet!

 1. STOPPEN

Mensen die succesvol zijn in falen en dus ook in succesvol zijn in slagen stoppen niet. Ze hebben hun mindset op doorzetten en geloven in dat ze het gaan halen.

Stoppen zou pas echt falen zijn en dat is het niet het soort van falen waar zij succesvol in willen zijn!

Zij gaan dus door en geloven hiermee ook in wat ze over zichzelf denken, namelijk dat ze doorzetters zijn en dat ze daarmee vanzelf wel gaan bereiken wat belangrijk voor hun is.

Dus doe je voordeel met deze NIET DOEN tips! Faal succesvol en wees trots!

En vergeet dan vooral niet te genieten van wat je allemaal bereikt!

Joyce van der Velden, coach, trainer in persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap haalt haar inspiratie vaak uit haar dagelijkse leven. Met kleine zinnetjes van zichzelf, familie, vrienden of onbekenden, zinsneden uit artikelen, liedjes of boeken, spreuken uit films en media brengt ze haar eigen gedachten graag op gang om kritisch te zijn en te leren.

Met krachtige trainingsprogramma’s traint en inspireert ze mensen voor een hogere kwaliteit van leven, professioneel en persoonlijk.

Back To Top