skip to Main Content

Loslaten moeilijk? 3 tips

Loslaten is een term die snel en makkelijk wordt gebruikt als iemand stress heeft of negatieve gevoelens ervaart, zoals bijvoorbeeld mislukken, falen, machteloosheid of frustratie.

Loslaten wordt dan vaak (terecht) als advies gegeven:

“Ach joh, je moet het gewoon loslaten”;
“joh, laat gaan”;
“maak je niet zo druk”;

Maar ja, dat is in de praktijk veel makkelijker gezegd dan gedaan!

Hierbij 3 stappen om loslaten makkelijker te maken:

  1. Waardeer jezelf voor alles wat je tot nu toe hebt gedaan.

Bekijk alle stappen, beslissingen en acties die je tot nu toe hebt gedaan of gemaakt. Bepaal tevens of je alles hebt gedaan wat redelijkerwijs binnen jouw invloedssfeer ligt en verstandig is. Schakel eventueel hulp om dit met iemand anders te bespreken.

Realiseer je dat elke stap of beslissing je heeft gebracht tot waar je nu bent. En dat is heel veel! Aan je inzet, betrokkenheid of gedrevenheid ligt het niet.

Misschien kom je tot de conclusie dat je iets fout hebt gedaan of anders had moeten doen. Als je die dingen nog kan corrigeren, doe dat dan. Kan dat niet meer, dan heb je pech. In beide gevallen kan je ervan leren en het de volgende keer anders doen.
Achteraf is het altijd makkelijker en ik denk dat je niet expres dingen verkeerd hebt gedaan. Nogmaals, je intentie was goed en als je beter had geweten, had je dat ook wel gedaan.

Beschrijf en zet alle kwaliteiten eens onder elkaar die je hebt ingezet om zover te komen. Wees daar dankbaar voor en waardeer jezelf voor wat je tot nu allemaal hebt gedaan en bereikt.

 

  1. Maak een duidelijke keuze

Stel dat je loslaat, dat je er geen of veel minder aandacht aan besteedt. Wat kan er dan gebeuren? Of wat denk je dat er gebeurt; wat zijn dan de gevolgen? Breng de consequenties in kaart. Omschrijf alles waar je “bang” voor bent of dat je niet wilt dat zal gaan gebeuren.

Heb je dat in beeld?

Ok, een paar vragen;

  • Weet je absoluut zeker dat dit gaat gebeuren?
  • Stel dat dit toch gebeurt, kloppen dan alle doemscenario’s die jij bedacht hebt? Serieus?

Als je wilt/moet loslaten, dan zal je hetgeen je hierboven bedacht hebt moeten accepteren. Je eraan overgeven. “Het is wat het is”. Je hebt er immers toch al geen invloed meer op. De keuzes en gevolgen liggen vaak in handen van andere mensen. Maak de heldere keuze dat je dit vanaf nu loslaat.

 

  1. Focus je vanaf nu op andere dingen

Deze laatste stap is belangrijk om de energie die vrijkomt door de keuze hierboven te besteden aan andere dingen. Want als je je blijft focussen op het loslaten van, dan blijf je nog steeds bezig met datgene dat je wilt loslaten. Dit heeft te maken met een onbewuste focus op hetgeen je niet wilt als je een doelstelling op een bepaalde manier formuleert.

Als je bijvoorbeeld wilt “stoppen met roken” blijf je (on)bewust bezig met het (niet) roken. Je kan beter zeggen dat je gezond wilt leven en daarvoor dingen doet en laat. Als je niet wilt dat iets gebeurt, blijf je onbewust bezig met datgene waar je bang voor bent of huivering voor hebt.

Je nieuwe doelstelling moet dan ook positief geformuleerd zijn en dat wat je niet wilt, mag er niet in voorkomen.

Want alles wat je aandacht geeft groeit. En andersom werkt het ook; alles wat je geen aandacht geeft, zal niet groeien en zelfs kleiner worden.

Daarom dien je je te richten op iets anders; een nieuw project, een totaal andere bezigheid, een nieuwe klant. Pak een andere opdracht of taak op die ook op jouw todo-lijstje staat.

Besteed daar je kostbare energie aan. Die kan je immers maar 1 keer gebruiken.

En weet je, misschien gaat dat andere dan wel gewoon goed…?

 

Succes!

 

Jeroen van der Velden is trainer/coach bij Maxwise Trainingen en gespecialiseerd in persoonlijk leiderschap.

Back To Top